Compania Coca-Cola a anunțat la finalul lunii august că a ajuns la un acord definitiv privind achiziționarea unuia dintre cele mai mari lanțuri de cafenele din Europa: Costa. 

Această achiziție e menită să-i ofere companiei Coca-Cola o platformă globală puternică de cafea cu prezență în peste 30 de țări și cu potențial pentru o creștere viitoare. 

Costa Limited este o companie fondată la Londra, în 1971, care a devenit între timp o marcă de cafea recunoscută la nivel global. Achiziționarea companiei Costa de la compania mamă Whitbread PLC este evaluată la 5,1 miliarde de dolari, și se preconizează că se va încheia în prima jumătate a anului 2019. Achiziția îi va oferi Coca-Cola o platformă puternică businessului cu cafea în Europa, Asia Pacific, Orientul Mijlociu și Africa, cu posibilitatea unor extinderii suplimentare. Operațiunile Costa includ un brand puternic, aproape 4.000 de cafenele cu baristas bine pregătiți, o operațiune de automate de cafea, formate de cafea pentru consum la domiciliu, precum și o prajitorie de cafea de ultimă generație.

Costa

Achiziția va extinde gama de cafea existentă în portofoliul Coca-Cola adăugând-i astfel un nou brand. Coca-Cola deține deja marca japoneză de top numită Georgia, precum și numeroase alte produse din cafea în diferite țări din lume, printre care și illy, brandul de cafea ready-to-drink disponbil și în România. 

Costa oferă de asemenea companiei Coca-Cola o expertiză puternică de-a lungul întregului lanț de valoare, începând de la furnizori, până distribuție și vânzare. Aceast sistem va completa firesc capacitățile deja existente în cadrul sistemului Coca-Cola.

"Costa oferă Coca-Cola noi capacități și expertiză în categoria de cafea, iar sistemul nostru poate crea oportunităti de creștere a brandului Costa în întreaga lume", a declarat președintele și CEO-ul Companiei Coca-Cola, James Quincey. "Băuturile calde reprezintă unul dintre puținele segmente ale peisajului total de băuturi unde Coca-Cola nu deține un brand global. Costa ne oferă acces la această piată cu o platformă puternică de cafea".

 "Atât echipa Costa, cât și eu suntem extrem de încântați să ne alăturăm Companiei Coca-Cola", a declarat Managing Director Costa, Dominic Paul. "Costa este o afacere fantastică cu oameni dedicați și pasionați, cu o experiență extraordinară și un potențial enorm la nivel mondial. Alăturarea la sistemul Coca-Cola ne va permite să dezvoltăm afacerea mai departe și mai repede.”