Coca-Cola este unul dintre cele mai iubite branduri din lume fără doar și poate, iar cei peste 130 de ani de istorie stau mărturie. Prin urmare, faptul că în lume există mii de colecționari Coca-Cola nu ar trebui să surprindă pe nimeni. Sunt mii de oameni obișnuiți care și-au tranformat pasiunea pentru un brand într-un stil de viață, o viață pe care și-o trăiesc astăzi în jurul unor colecții impresionante. Unii dintre ei și-au tranformat casele în expoziții, și-și trăiesc fiecare zi că pe o aventură spectaculoasă la finalul căreia un nou obiect Coca-Cola își poate găsi loc pe raftul din sufrageria proprie. Sunt pasionați, curajoși și perseverenți, sunt atenți și meticuloși, sunt ceea ce noi am ales să numim: Super-Colecționari Coca-Cola.

Super-Colectionar-Adrian-Preda-liderul-comunitatii_resized.jpg
 Iar astăzi avem ocazia să cunoaștem grupul de super-colecționarii din România.

Am stat de vorba cu Adrian Preda, coordonatorul grupului de super-colecționari din România, desemnat drept lider de către membri fondatori ai clubului, datorită spiritului de inițiativă și a implicării continue în comunitatea lor. Câți membri numără această comunitate, ce colecționează sau cum se poate alătura lor oricare alt pasionat de colecții Coca-Cola, descoperiți în rândurile de mai jos:

Cam câți oameni sunteți în această comunitate de “Super Colectionari”?

În prezent suntem 30, însă numărul crește constant, prin diferite acțiuni ale noastre de identificare a altor colecționari.

Cum s-a născut această comunitate?

Totul este concentrat în jurul grupului nostru pe Facebook. Acesta a fost creat de către Marcus Florin în februarie 2016 în urmă unui anunț cu obiecte de colecție postat pe un site de profil, pentru care a fost contactat de către Oana Condurache. Având deja experiență de colecționar (fiind membru al grupului colecționarilor de procesoare și calculatoare - o altă colecție a sa), Florin a venit cu ideea de a crea grupul, pentru schimb de informații, produse dar și pentru a cunoaște alți colecționari de Coca-Cola. Oana îl cunoștea pe Cătălin Ovreiu, care s-a alăturat și el grupului. Apoi totul a decurs cursiv și comunitatea noastră s-a dezvoltat treptat. Fiecare dintre noi era prieten cu altcineva. Eu, spre exemplu, l-am cunoscut pe Cătălin prin intermediul unui prieten colecționar din Malaezia. Apoi am aderat grupului. Asta se întâmplă în primăvară anului 2016.

Ce fel de obiecte se regăsesc în colecțiile voastre?

Avem toate tipurile de colecții. De la cele generale ce conțin absolut orice mic sau mare obiect Coca-Cola, până la cele dedicate unui anumit segment.

Colecții variate și vaste au Cătălin Ovreiu, Ovidiu Cacina, Oana Condurache, Dan Gherghina, Marcus Florin s. a.

O parte din colecția lui Cătălin Ovreiu

Alexandru Cristian deține cea mai bogată colecție de capace tip capsă.

Virgil Daia colecționează etichete de la sticlele de 500ml. Și-a început colecția în luna martie 2017, iar acum are peste 300 de etichete. 

O altă colecție interesantă deține Val Iacob: peste 100.000 de reclame tipărite, din toate domeniile, însă o secțiune aparte este dedicată celor de la Coca-Cola. Acum a decis să dezvolte și o colecție de sticle.

Mulți dintre noi sunt împărțiți pe diferite segmente. Unii au colecții unde predominante sunt dozele, alții preferă sticlele speciale din aluminiu sau sticla full sleeve. De asemenea, mulți dintre noi dețin și alte colecții din domenii variate, spiritul și pasiunea colecționarii fiind astfel unul dintre aspectele ce ne ajută mult în comunicarea și acțiunile noastre.

Un aspect interesant de menționat este că Florin Marcus a înființat recent Muzeul Retro IT la Arad. Iar Val Iacob deține de câțiva ani Muzeul Parfumului din București. În viitorul apropiat, sperăm să surprindem și fanii Coca-Cola cu ceva asemănător.

Cel mai tânăr super-colecționar

colectionari-Adrian-Preda-si-Ionut-Dinu-jpg-png.jpg
 De curând am fost surprinși să îl cunoaștem pe cel mai tânăr colecționar din România. Numele lui este Ionuț Dinu, locuiește în Sinaia și are 15 ani. Și mai frapant este că a început colecția în 2012 când avea doar 9 ani. Atunci, aflându-se în concediu cu părinții la Băile Herculane, a descoperit dozele în ediție specială dedicate Jocurilor Olimpice. I-au plăcut atât de mult încât le-a păstrat nedesfăcute. Apoi a prins obiceiul de a cumpăra doze noi din fiecare țară unde a avut ocazia să călătorească, aceasta find și una dintre pasiunile sale speciale: de a avea în colecție piese din cât mai multe țări. După ce a aderat clubului nostru, și-a crescut și mai mult colecția, adăugând sticle și etichete, în timp ce numărul can-urilor sale depășește acum 400. Bineînțeles, acest lucru s-a întâmplat și cu ajutorul multora dintre noi 

O parte din colectia lui Ionut Dinu
O parte din colecția lui Ionuț Dinu, 15 ani, din Sinaia
 Cum sunteți organizați? Cum interacționați?

Avem un grup pe facebook, unde am încercat întotdeauna să avem ca membri doar colecționari.

Majoritatea discuțiilor le purtăm online pe acest grup. Până acum a fost dificil să putem organiza o întâlnire cu toti membri, suntem răsfirați prin toate colțurile țarii (Bucuresti, Sibiu, Bistrița, Giurgiu, Lugoj, Craiova, Brăila, Arad, Sinaia, Bacău, Botoșani, Râmnicu Vâlcea, Cluj-Napoca, Roșiorii de Vede), însă am avut de multe ori ocazia de a ne vedea în grup mai restrâns.

Ați interacționat cu super-colectionari din alte țări?

Da. Unii dintre noi au și făcut schimburi internaționale. Eu personal am avut plăcerea și bucuria de a participa la o întâlnire internațională în Paris. A fost o nebunie a mea oarecum, deoarece mi-am luat concediu câteva zile pentru a face deplasarea. Dar experiență a fost una absolut minunată și de folos în ceea ce ne privește, aflând astfel multe informații despre ceea ce fac alte comunități de colecționari din alte țări.   

Obiecte din colecția lui Cătălin Ovreiu

Faceți schimburi de obiecte între voi? Colaborați sau e fiecare pentru sine? E o “competiție” între voi?

Da, facem și schimburi. Ne ajutăm de fiecare data când avem posibilitatea. Iar de fiecare data când descoperim o promoție de la Coca-Cola, o împărtășim pe grup. În nici un caz nu suntem fiecare pentru el, însă este posibilitatea să existe și o oarecare competiție. Cred că fiecare își dorește să aibă o colecție cât mai mare.

V-ați expus până acum colecțiile?

Public nu am avut încă ocazia. Poate cu ajutorul companiei vom reuși să facem un proiect de prezentare către publicul larg. Sunt sigur că astfel vom trezi interesul multor alți fani ai brandului.

Și totuși, dacă vrea cineva să vă vadă colecția, unde o poate face?

Avem o pagină a clubului: Coca-Cola – Pagina Colecționarilor, unde încercam să oferim cât mai multe informații despre campanii noi și unde am prezentat și câteva din colecțiile noastre.

Dacă vrea cineva să se alăture vouă, un nou colecționar, ce trebuie să facă? Sunt anumite criterii pe care trebuie să le îndeplinească? Cum va poate contacta?

Prin intermediul paginii sau prin trimiterea unei cereri de aderare la grup, unde poate fi acceptat doar dacă va răspunde întrebărilor afișate în momentul trimiterii cererii. Acestea sunt strict legate de calitatea sa de colecționar. Apoi avem o singură regulă: fiecare nou membru trebuie să posteze un album cu fotografii ale colecției sale.

Pagina de facebook unde pot fi văzute imagini din colecțiile super-colecționarilor: Facebook.Com/CocaColaColectionari.

Grupul închis dedicat exclusiv super-colecționarilor, sau a celor care vor să adere acestei comunități: Facebook.com/groups/CocaColaCollectorsRomania